Składniki na tradycyjną dużą blaszkę
na biszkopt
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- sok wyciśnięty z cytryny
- 1 kg mielonego twarogu (ja używam, nie, nie bez nazwy i kryptoreklamy, serka o konsystencji podobnej do serka homogenizowanego, ale znacznie bardziej gęstego)
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag masła roztopionego
- torebka budyniu waniliowego
Sposób wykonania
Upiec dwa biszkopty, dzieląc składniki na pół. Ubijamy białka jajek na sztywną pianę, dodajemy do ubijania cukier i cukier waniliowy. Dodajemy dalej żółtka jajek, mąkę i sok z cytryny. Wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułka tartą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180 st C 20 min- pół godziny. Robimy tak dwukrotnie, aby mieć dwa placki biszkoptowe. Po upieczeniu i wystudzeniu przygotowujemy masę serową. Jeśli używamy twarogu, mielimy go dwukrotnie, dodajemy żółtka, cukier, płynne masło, budyń waniliowy, a na koniec ubita pianę z białek. Rozpuszczamy czekoladę: kruszymy tabliczkę do garnka, dodajemy odrobinę wody lub ew. mleka i podgrzewamy na małym ogniu. Jeśli się rozpuści, a będzie zbyt gęsta do smarowania, proponuję dodać jeszcze trochę wody. Smarujemy pierwszą warstwę biszkoptu połową rozpuszczonej czekolady, nakładamy 2/3 masy serowej, następnie nakrywamy drugim biszkoptem, który smarujemy pozostałą częścią czekolady. Na koniec wylewamy pozostałą część masy serowej. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 160 st C (za oryginalnym przepisem) przez 50 minut-godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
A tu jeszcze w innym wydaniu
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.