wtorek, 27 maja 2014

Sernik z biszkoptem

Szukałam ciekawego pomysłu na sernik. Chciałam, żeby był trochę tradycyjny, a trochę z nowym dla nas akcentem. Inspirację znalazłam tutaj, za co bardzo, bardzo dziękuję. Wprowadziłam trochę zmian, trochę wykorzystałam oryginalny przepis na pieczenie biszkoptu (dobrze przećwiczyć coś innego, niż zwykle). Efekt był naprawdę fajny.


Składniki na tradycyjną dużą blaszkę
na  biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • sok wyciśnięty z cytryny
na masę serową
  • 1 kg mielonego twarogu (ja używam, nie, nie bez nazwy i kryptoreklamy, serka o konsystencji podobnej do serka homogenizowanego, ale znacznie bardziej gęstego)
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag masła roztopionego
  • torebka budyniu waniliowego
dodatkowo do posmarowania biszkoptu tabliczka czekolady-100 g oraz masło i bułka tarta do smarowania formy.

Sposób wykonania
Upiec dwa biszkopty, dzieląc składniki na pół. Ubijamy białka jajek na sztywną pianę, dodajemy do ubijania cukier i cukier waniliowy. Dodajemy dalej żółtka jajek, mąkę i sok z cytryny. Wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułka tartą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180 st C 20 min- pół godziny. Robimy tak dwukrotnie, aby mieć dwa placki biszkoptowe. Po upieczeniu i wystudzeniu przygotowujemy masę serową. Jeśli używamy twarogu, mielimy go dwukrotnie, dodajemy żółtka, cukier, płynne  masło, budyń waniliowy, a na koniec ubita pianę z białek. Rozpuszczamy czekoladę: kruszymy tabliczkę do garnka, dodajemy odrobinę wody lub ew. mleka i podgrzewamy na małym ogniu. Jeśli się rozpuści, a będzie zbyt gęsta do smarowania, proponuję dodać jeszcze trochę wody. Smarujemy pierwszą warstwę biszkoptu połową rozpuszczonej czekolady, nakładamy 2/3 masy serowej, następnie nakrywamy drugim biszkoptem, który smarujemy pozostałą częścią czekolady. Na koniec wylewamy pozostałą część masy serowej. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 160 st C (za oryginalnym przepisem) przez 50 minut-godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

A tu jeszcze w innym wydaniu



                                                                                                           Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.