poniedziałek, 2 czerwca 2014

Sałatka z ryżem / Salad with rice

Szybka, prosta, smaczna.



Składniki:
  •  szklanka ryżu
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 20 dag sera żółtego
  • 2-3 cebulki dymki ew. porównywalna ilość szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Ugotować ryż zalewając go 2  i 1/4 szklanki wody. Po ostudzeniu dodać kukurydzę, groszek, żółty ser pokrojony w kostkę, posiekany szczypiorek/cebulkę, majonez, przyprawić. Gotowe. Podawać do pieczywa, ew. jako samodzielną przystawkę.


Uwagi:
  1. Ze względów estetycznych preferuję do sałatek cienki szczypiorek, ale oczywiście jest to kwestia gustu.
  2. Ryż wrzucamy do wrzącej wody. Można go ew. przepróżyć chwilkę na rozgrzanej patelni z kroplą oleju przed wrzuceniem do wrzątku. Będzie wtedy bardziej sypki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.