wtorek, 24 czerwca 2014

Kapusta na słodko-kwaśno / Sweet-and-sour cabbage

Uwielbiam taką kapustę. Najlepsza jest teraz na wiosnę, kiedy szukamy nowych smaków, ale można ją serwować cały rok. Ja gotuję ją tak, ale jestem ciekawa Waszych sposobów. Jak Wy serwujecie danie z młodej kapusty?


Składniki:
  • główka kapusty 
  • przecier pomidorowy
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir starty
  • łyżka masła
  • ew. kawałek cienkiej kiełbasy wędzonej
Sposób wykonania:
Umyć i poszatkować kapustę. Dodać niewielką ilość wody i zagotować. Teraz czas na przyprawy, przecier pomidorowy (3-4 łyżki), masło i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Zagotować, spróbować i doprawić w miarę potrzeb.  Jeśli trzeba pogotować na małym ogniu do żądanej miękkości.

Uwagi:
  1. Często do takiej kapusty wykorzystuję pozostałość z główki kapusty po przygotowaniu gołąbków. Dzięki temu mam odpowiednio duże liście do zawijania oraz nowe danie z tej samej główki.
  2. Wiosenna kapusta łatwo się gotuje. Wystarczy ją właściwie zagotować, doprawić i zagotować z przyprawami. I tu trzeba uważać, żeby nie zrobiła się nam papka. Jesienią często trzeba ją pogotować trochę dłużej.
  3. W sezonie pomidorowym dodaję do takiej kapusty pomidory, oczywiście ze sparzoną i zdjętą skórką. Szczególnie pomidory polne dają wspaniały aromat i smak. Poza sezonem wolę jednak przecier, z jego ostrzejszym smakiem. Pomidory wtedy są zdecydowanie "bezpłciowe".
  4. Często, żeby zaostrzyć smak potraw z kapusty, ew. niektórych mięsnych np. z kurczakiem używam imbiru. Podnosi on smak przyprawy, nie dając jednocześnie, aż tak palącego posmaku jak duża ilość pieprzu czy ostrej papryki. Ale trzeba też pamiętać o ostrożnym dodawaniu imbiru.
  5. Wędzona wędlinka podnosi smak potrawy. Jednak dodanie łyżki masła powoduje wybicie się posmaku wędzonki i dodatkowo nadanie pewnej "gładkości" całej potrawie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.