Trudno podać mi dokładne ilość składników, bo przepisach to albo dużo tego ciasta, albo za mało dla mojej rodziny. no i nie można zapominać, że najczęściej gotuje się je wykorzystując ugotowane wcześniej ziemniaki do obiadu, a nie zużyte. Podam więc orientacyjne i w miarę uniwersalne... a już Wy sobie dostosujecie do swoich potrzeb.
Składniki:
- ugotowane ziemniaki ok 1 kg
- 1-2 jajka
- mąka pszenna ( w oryginale mąka ziemniaczana, knedle są wtedy trochę sztywniejsze) w ilości 1:3 (jedna część mąki na 3 części ziemniaków)
- szczypta soli
- wiśnie do nadziewania ( mogą być z kompotu lub mrożone), mogą być też inne owoce
Ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać sól, jajka, mąkę i zagnieść szybko ciasto. Formować najpierw małe placuszki. Kładziemy na środku wiśnie i formujemy kulkę. Gdy wszystkie knedle będą gotowe wrzucamy je do wrzącej i osolonej wody. Podawać gorące z zasmażką z bułki tartej (rozpuszczamy masło na patelni dodajemy bułkę tartą. Im więcej masła tym rzadsza zasmażka i odwrotnie)
Uwagi:
- Każde ciasto tego typu zagniatamy bardzo szybko. W przeciwnym razie możemy podsypywać mąkę bardzo długo, a jej nadmiar spowoduje, że kluski będą twarde.
- Oryginalnie to tego typu ciast dodawana jest mąka ziemniaczana. Jednak u mnie w domu ona jakoś szybko wychodzi. Więc musiałam przetestować podane rozwiązanie i też jest dobre, choć rzeczywiście estetycznie takie knedle mogą wyglądać gorzej, choć nie jest to regułą.
- Można użyć dowolnych owoców. Nie polecam wiśni surowych, bo są bardziej soczyste, co nie wpływa dobrze na knedle. Z powodzeniem wiśnie można zastąpić czereśniami. Sama nie wiem, które knedle są smaczniejsze.
- Knedle pyszne są też z sosem śmietanowym, choć ja akurat za takimi nie przepadam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.