sobota, 17 maja 2014

Biszkopt z owocami

Początek weekendu, szansa na małą chwilę relaksu przy kawie, a tu brak czegoś słodkiego do kawy... Najszybszym rozwiązaniem jest biszkopt z owocami. Dlaczego? Bo właściwie całą pracę za nas wykonuje mikser, my mamy wtedy czas na przygotowanie owoców, a potem ekspresowe pieczenie. I tak za godzinkę, dwie mamy coś dobrego na naszym stoliku z kawą. Biszkopt jest podobny do tego podstawowego biszkoptu, ale musi być trochę "cięższy", żeby utrzymać owoce.



Składniki:
na tortownicę o średnicy 21 cm
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 4-5 jabłek ( mogą być też inne owoce)
Sposób wykonania:
Po oddzieleniu białek ubijamy z nich pianę, dodając na koniec ubijania cukier i cukier puder. Dodajemy następnie żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, budyń i mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ew. wysmarowaną i posypaną tartą bułką), układamy jabłka obrane wcześniej i pokrojone w ćwiartki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do ok 1 godziny w temperaturze 180-200°C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Uwagi:
  1. Dawno temu piekłam tę wersję ciasta z mąką ziemniaczaną. Brałam wtedy po 3/4 szklanki maki pszennej i mąki ziemniaczanej. Dobrze ta kombinacja sprawdza się w przypadku bardzo soczystych owoców. Jednak u mnie w domu jakoś dosyć często maka ziemniaczana "wychodzi", więc znalazłam alternatywną wersję, nie gorszą co do efektów.
  2. Używam papieru do pieczenia ze względu na kwaskowy sok owoców niszczący blaszki.
  3. Pełna dowolność jeśli chodzi o owoce. Mogą być zarówno świeże, jak i mrożone. Jedynie bardzo soczyste można obtoczyć w bułce tartej (ja jednak zazwyczaj tego nie robię, pozwalam im raczej wcześniej trochę ociec), żeby ciasto nie rozmiękło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.