wtorek, 20 maja 2014

Żeberka na czerwono / Ribs in red

Tak, tak, wiem, połowa łaskawych Czytelników, powie, a fe, a niezdrowo, a... trochę by się znalazło. Ale mam nadzieję, że wśród Was znajdą się też amatorzy zapiekanych żeberek. My też nie jemy ich zbyt często, choć przygotowanie jest naprawdę proste. To taki mały kompromis między łasuchowaniem, a dbaniem o tzw. figurę. No bo sami przyznajcie, ile można jeść mięsa drobiowego, podobno jedynie słusznie zdrowego? Czasem ta mała zmiana smaku jest do smaku życia niezbędna. Przepis i pomysł na żeberka jest mój własny. Nie mogę używać zbyt wielu przypraw ze względu na atopową skórę synka, ale przecież prostota jest najlepsza.


Składniki:
  • 1,5 kg żeberek
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (koncentratu)
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawy: sól, pieprz (ja używam głównie czarnego, ale pełna dowolność), koperek, majeranek...
Sposób przyrządzenia:
Umyć i pokroić żeberka na porcje. Wymieszać przecier, miód, przyprawy i nasmarować każdy kawałek żeberek. Piec w temperaturze ok. 200°C przez ok 1,5 godziny.



                                                                                                           Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.