Składniki:
- 40 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 4 jaja
- 20 dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce (dowolne)
- dodatkowo cukier puder do smaku do bezy na wierzch ciasta
Oddzielić białka jajek od żółtek. Z mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, cukru, masła, żółtek zagnieść kruche ciasto. Poprawnie należałoby je wstawić do lodówki na min godz., ale ja zwykle się spieszę, więc omijam ten punkt. Nawet jeśli ciasto ciężko wyrobić do końca, nie przejmuję się, w końcu to kruche ciasto ;). Rozkruszyć (ew. zetrzeć schłodzone ciasto) na blaszce pozostawiając niewielką część na kruszonkę, ja nie ubijam go, pozwalając na pewnego rodzaju sypkość ciasta na blaszce. Wykładam teraz owoce. Na sam koniec ubijamy na sztywno pianę z białek, wykładamy na ciasto, posypujemy startą/pokruszoną pozostawioną częścią ciasta. Wstawiamy do piekarnika i piec ok. 50 min. w temp. 180-200ºC.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.