piątek, 2 maja 2014

Pleśniak

Dzisiaj zaproponuję na wolne dni majówkowe ciasto, które zawsze wychodzi, szybko się piecze i wszystkim smakuje. Pleśniak to ciasto z owocami, na kruchym spodzie, z bezą i ewentualnie z kruszonką taką jak dziś, na wierzchu. Widziałam różne odmiany tego przepisu, np ciasto przed ułożeniem owoców smarujemy powidłami, dosypujemy kakao, dodajemy orzechy. I to też mi się w nim podoba, że stanowi bazę dla nowych inspiracji i smaków. Ale na szybko to ten podstawowy przepis jest niezastąpiony! ;). Zwłaszcza, że nie ma właściwie żadnych ograniczeń owocowych. Teraz świetnie będzie smakował z młodziutkim rabarbarem, za chwilę z truskawkami, a jeszcze później ze śliwkami, jabłkami, a wreszcie i z mrożonymi owocami, a nawet tymi z kompotu. Idealne ciasto do zrobienia na szybko.





Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jaja
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce (dowolne)
  • dodatkowo cukier puder do smaku do bezy na wierzch ciasta
Sposób wykonania.
Oddzielić białka jajek od żółtek. Z mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, cukru, masła, żółtek zagnieść kruche ciasto. Poprawnie należałoby je wstawić do lodówki na min godz., ale ja zwykle się spieszę, więc omijam ten punkt. Nawet jeśli ciasto ciężko wyrobić do końca,  nie przejmuję się, w końcu to kruche ciasto ;). Rozkruszyć (ew. zetrzeć schłodzone ciasto) na blaszce pozostawiając niewielką część na kruszonkę, ja nie ubijam go, pozwalając na pewnego rodzaju sypkość ciasta na blaszce. Wykładam teraz owoce. Na sam koniec ubijamy na sztywno pianę z białek, wykładamy na ciasto, posypujemy startą/pokruszoną pozostawioną częścią ciasta. Wstawiamy do piekarnika i piec ok. 50 min. w temp. 180-200ºC.


                                                                                                    Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.