Składniki
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 kwaskowatych jabłek
- cukier puder do posypania
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając po jednym jajku. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wyrobić na jednolite ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, ułożyć na nim obrane i pokrojone w talarki jabłka, wyłożyć pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200°C na godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
- Podana ilość cukru powoduje, że ciasto jest rzeczywiście dosyć słodkie. Oczywiście, słodkie jest to kwestia względna, ale kwaskowate jabłka są tu jak najbardziej wskazane.
- Ciasto jest dosyć wilgotne, więc ja piekę je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ma to tę dodatkową zaletę, że nie ciemnieje blacha od soku owoców.
- Cukier puder rzeczywiście najlepiej posypać przed samy podaniem, a to z powodu wilgotności ciasta. Po prostu tak się lepiej prezentuje.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.