poniedziałek, 1 czerwca 2015

Zapiekane banany z lodowym akcentem

Uwielbiam kontrastujące zestawienia, więc połączenie lodów i zapiekanych bananów w cieście jest świetną bazą do przygotowania pysznego deseru.




Składniki na 6 porcji
  • 3 banany:
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki kefiru
  • 3 łyżki mąki
  • olej do pieczenia 
  • lody, najlepiej śmietankowe lub śmietankowo-kakaowe ( na małe porcje wystarczy ok. 1/2 litra, dla większych ok. 1 litra)
  • różne owoce, jeśli chcemy duży deser, na mniejszy wystarczy 1-2 dodatkowe np. kiwi, truskawki, brzoskwinie, ananans
  • ewentualnie czekolada - kilka kostek
Przygotowanie
Z mąki, kefiru, jajka przygotowujemy dość gęste ciasto. Obieramy banany i kroimy je na pół, a potem jeszcze przekrawamy wzdłuż. Otaczamy banany w cieście i obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dzielimy lody na porcje, wykładamy po dwa kawałki zapiekanych bananów w cieście i dodajemy pozostałe owoce. Wszystko możemy polać rozpuszczoną czekoladą, ew. wiórkami czekoladowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.