sobota, 27 czerwca 2015

Placuszki z truskawkami

Inspirację do tych placuszków znalazłam tutaj, ale jak zwykle zrobiłam wszystko po swojemu. Nieskromnie muszę przyznać, że zniknęły błyskawicznie i na pewno zagoszczą u nas na stałe.



Składniki
  • 400 ml kefiru 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • truskawki: kilka, kilkanaście zależnie od wielkości
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie cukier puder do posypania placuszków
Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, obieramy i dzielimy na pół, większe ewentualnie na cztery części. Mieszamy wszystkie składniki dodając truskawki na samym końcu. Samo ciasto przypomina w konsystencji to z innego mojego deseru. Smażymy nieduże placuszki na gorącej patelni z odrobiną oleju. Podajemy na gorąco posypane cukrem pudrem. Możemy dodać do ozdoby i smaku świeże truskawki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.