niedziela, 7 czerwca 2015

Dżem czereśniowo-rabarbarowy

Urodzaj czereśniowy zmusił mnie do szukania nowych pomysłów, na mieszanki owocowe, żeby smak dżemu czereśniowego nam się nie znudził. A skoro teraz to czas na na rabarbar, no to wniosek jest prosty... I kolejny raz dzieciaki miały swój wkład...



Składniki (proporcje)
  • 1 kg czereśni
  • 1 kg rabarbaru
  • ok 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Czereśnie myjemy, drylujemy, czekamy chwilę, żeby puściły sok i gotujemy. Gdy osiągają prawie satysfakcjonującą nas gęstość (patrz: dżem czereśniowy z tego bloga) przygotowujemy rabarbar. Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy na kawałki ok 2 cm. Gotujemy kompot z dodatkiem niewielkiej ilości wody, ale bez cukru. Kiedy rabarbar się zupełnie rozpada dodajemy całą masę do masy czereśniowej. Całość jeszcze gotujemy do pożądanej gęstości, słodzimy i gorący dżem nakładamy do umytych i nagrzanych wcześniej w piekarniku słoików. Odstawiamy nakrętkami do dołu, to wystarczy zamiast dodatkowego pasteryzowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.