Składniki (proporcje)
- 1 kg czereśni
- 1 kg rabarbaru
- ok 1/2 szklanki cukru
Czereśnie myjemy, drylujemy, czekamy chwilę, żeby puściły sok i gotujemy. Gdy osiągają prawie satysfakcjonującą nas gęstość (patrz: dżem czereśniowy z tego bloga) przygotowujemy rabarbar. Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy na kawałki ok 2 cm. Gotujemy kompot z dodatkiem niewielkiej ilości wody, ale bez cukru. Kiedy rabarbar się zupełnie rozpada dodajemy całą masę do masy czereśniowej. Całość jeszcze gotujemy do pożądanej gęstości, słodzimy i gorący dżem nakładamy do umytych i nagrzanych wcześniej w piekarniku słoików. Odstawiamy nakrętkami do dołu, to wystarczy zamiast dodatkowego pasteryzowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.