wtorek, 9 czerwca 2015

Dżem czereśniowo-truskawkowy

Mam nadzieję, że Wam się jeszcze nie znudziło, bo u mnie czereśniowego urodzaju ciąg dalszy. Cała moja rodzinka lubi dżemy, więc szkoda nie wykorzystać tego wysypu owocowego. W ramach rekompensaty mogę powiedzieć, że dżem czereśniowo-truskawkowy jest po prostu wspaniały. Ale to na pewno jeszcze nie koniec, bo w zamrażarce zostały zapasy na jeszcze inne mieszanki.



Składniki (proporcje)
  • 3 kg czereśni
  • 2 kg truskawek
  • ok. 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Czereśnie myjemy, drylujemy, czekamy chwilę, żeby puściły sok i gotujemy. Gdy osiągają prawie satysfakcjonującą nas gęstość (patrz: dżem czereśniowy z tego bloga) przygotowujemy truskawki.
Truskawki myjemy, szypułkujemy, czekamy chwilę, aż puszczą sok, ewentualnie zgniatamy, żeby nie czekać. Gotujemy do zmięknięcia owoców. Po wystygnięciu miksujemy i łączymy masy owocowe.
Całość jeszcze gotujemy do pożądanej gęstości, słodzimy i gorący dżem! nakładamy do umytych i nagrzanych wcześniej w piekarniku słoików. Odstawiamy nakrętkami do dołu, to wystarczy zamiast dodatkowego pasteryzowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.