Składniki (proporcje)
- 3 kg czereśni
- 2 kg truskawek
- ok. 3/4 szklanki cukru
Czereśnie myjemy, drylujemy, czekamy chwilę, żeby puściły sok i gotujemy. Gdy osiągają prawie satysfakcjonującą nas gęstość (patrz: dżem czereśniowy z tego bloga) przygotowujemy truskawki.
Truskawki myjemy, szypułkujemy, czekamy chwilę, aż puszczą sok, ewentualnie zgniatamy, żeby nie czekać. Gotujemy do zmięknięcia owoców. Po wystygnięciu miksujemy i łączymy masy owocowe.
Całość jeszcze gotujemy do pożądanej gęstości, słodzimy i gorący dżem! nakładamy do umytych i nagrzanych wcześniej w piekarniku słoików. Odstawiamy nakrętkami do dołu, to wystarczy zamiast dodatkowego pasteryzowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.