wtorek, 16 czerwca 2015

Wiosenna sałatka z rureczkami

Jestem ciekawa Waszych wrażeń, bo to mój własny oryginalny przepis na wiosenną sałatkę.



Składniki:
  • 200 g makaronu penne
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku zielonego
  • pęczek rzodkiewki
  • ogórek wężowy lub porównywalna ilość polnych
  • pół pęczka szczypiorku najlepiej cienkiego
  • opcjonalnie jajka sztuk 3
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu (najlepszy własnej roboty, tu mój przepis)
  • musztarda do smaku
Sposób przygotowania
 Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu kroimy na 0.5 cm krążki. Dodajemy groszek i kukurydzę. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy ogórka, ja wcześniej obieram ze skórki. Siekamy umyty wcześniej szczypiorek, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podawać najlepiej świeże, choć można ją również przechować w lodówce na następny dzień.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.