Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
- kilka plasterków żółtego sera do zapiekania
- kilka gałązek koperku, najlepiej świeżego (ja wykorzystałam zapasy z zamrażarki, więc nawet zimą można cieszyć się tym daniem), może też być suszony koperek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, opcjonalnie odrobina imbiru
- olej do podsmażenia mięsa
Mięso kurczaka myjemy i dzielimy na kawałki wg potrzeb i wielkości fileta. Posypujemy przyprawami i lekko obsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Jednocześnie sparzamy i obieramy ze skórki pomidora. Kawałki piersi układamy w naczyniu do zapiekania. Każdy kawałek przykrywamy plasterkiem sera żółtego, plasterkiem pomidora. Jeśli używamy zamrożonego koperku lub suszonego, to jest to dobry moment do posypania pomidorków; świeży koper możemy posypać tuż przed podaniem na stół. Zapiekamy, najlepiej pod przykryciem, aby mięsko nie wyschło, ok 15-20 min w ok. 200 stopniach w piekarniku. Podajemy na gorąco, jako dodatek do ziemniaków, szczególnie młodych lub kalafiora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.