czwartek, 2 lipca 2015

Idealnie czekoladowe muffinki

Dzieciaki pokochały te babeczki, więc goszczą u nas częściej. Oczywiście muffinki, bo dzieci to jednak są z nami na stałe. Szukam jednak własnych kombinacji smakowych, by nie wpadać w rutynę  i pobawić się smakiem. Te muffinki wymyśliłam dla trochę większych łasuchów, w końcu nie tylko dzieciaki lubią słodkości.


Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • trochę ponad 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g czekolady (gorzkiej, mlecznej) + 1-2 łyżki mleka do rozpuszczenia czekolady

Sposób przygotowania:
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki oprócz czekolady. Na koniec rozpuszczamy czekoladę dodając odrobinę mleka dla ułatwienia i wlewamy do ciasta energicznie mieszając. Wykładamy do foremek, do ok. 1/2 wysokości, bo i tak jeszcze urosną. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni Celsjusza.  Opcjonalnie można podać posypane cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.