sobota, 4 lipca 2015

Kokosowe muffinki z bialą czekoladą

Kolejna wersja muffinek powstała z myślą o dorosłych smakoszach, bo mój domowy łasuch niestety jest na nie uczulony. Niemniej dla pozostałych takie muffinki to całkiem spora atrakcja.



Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g białej czekolady + 3-4 łyżki mleka do rozpuszczenia czekolady
  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
Podgrzewamy lekko pół szklanki mleka i wsypujemy do niego wiórki kokosowe, żeby kilka minut  się namoczyły. Mieszamy pozostałe składniki oprócz czekolady, dodając namoczone wiórki. Na koniec rozpuszczamy czekoladę dodając odrobinę mleka dla ułatwienia i wlewamy do ciasta energicznie mieszając. Wykładamy do foremek, do ok. 1/2 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni Celsjusza.  Opcjonalnie można podać posypane cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.