Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g białej czekolady + 3-4 łyżki mleka do rozpuszczenia czekolady
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy lekko pół szklanki mleka i wsypujemy do niego wiórki kokosowe, żeby kilka minut się namoczyły. Mieszamy pozostałe składniki oprócz czekolady, dodając namoczone wiórki. Na koniec rozpuszczamy czekoladę dodając odrobinę mleka dla ułatwienia i wlewamy do ciasta energicznie mieszając. Wykładamy do foremek, do ok. 1/2 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni Celsjusza. Opcjonalnie można podać posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.