czwartek, 16 lipca 2015

Krem brokułowy

Odkrywam brokuły na wiele sposobów. Nadają się nie tylko do zup, ale też stanowią świetny dodatek do dań mięsnych. I choć wcześniej gościły rzadko na moim stole, to od czasu pojawienia się dzieci weszły na stałe w skład naszego jadłospisu. Nadają się świetnie na pierwsze zupki dla maluszka, a potem i dla starszych dzieci nadal mogą być atrakcyjne. Oczywiście dla maluszka zupka musiała być dokładnie zmiksowana, potem dbaliśmy, żeby dzieci chciały gryźć, żuć, więc zrezygnowaliśmy z miksowania, a teraz wracamy do smaku pysznego kremu brokułowego. A skoro sezon na brokuły znowu otwarty... to może się przyda.



Składniki
(składniki opcjonalne dodajemy dla troszkę starszych dzieciaków, dla maluszka podstawowe, opcjonalne wprowadzać ostrożnie)
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża marchew lub 2 mniejsze (opcjonalnie pietruszka lub kawałek selera)
  • kilka większych różyczek brokułowych
  • odrobina masła
  • opcjonalnie przyprawy: sól, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy
  • opcjonalnie: własnoręcznie wykonane grzanki lub groszek ptysiowy do podania
  • opcjonalnie: kawałek piersi kurczaka, wtedy zupa jest bardziej sycąca, a dla niemowląt jest to również sposób na dodanie mięsa do potraw w trakcie poszerzania diety
 Sposób wykonania
Wszystkie składniki myjemy, obieramy, kroimy i zalewamy wodą. Dodajemy odrobinę masła i opcjonalnie przyprawy. Gotujemy do miękkości. Gdy całość wystygnie, miksujemy (najlepiej wyjąć wcześniej liść laurowy), szczególnie dokładnie, jeśli gotujemy dla maluszka. Podajemy dla dzidziusia lekko podgrzane, lub gorące (można jeszcze doprawić do smaku przed podaniem) posypane grzankami lub groszkiem ptysiowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.