wtorek, 21 lipca 2015

Letnia zapiekanka z pomidorami i brokułem

Taka zapiekanka jest idealna na lato, choć może w upału to jednak wielkie wyzwanie włączyć piekarnik. Za to w chłodniejszy dzień jest idealna, wystarczy wspomnieć, że mój synek, który nie chce jeść zapiekanek tę lubi.



Składniki na 4 osoby:
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • kilka różyczek brokułówych
  • 2 średnie pomidory
  • na sos: po 2 łyżki majonezu i kefiru 
  • odrobina soli
  • opcjonalnie: 2 spore ząbki czosnku lub koperek
  • opcjonalnie: pierś kurczaka
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki i marchew, myjemy i kroimy na plastry, wrzucamy do naczynia do zapiekania, lekko solimy. Na wierzch układamy umyte różyczki brokułowe. Sparzamy pomidory, obieramy ze skórki, kroimy na ósemki i przykrywamy zapiekankę. Całość polewamy sosem z podanych składników. Zapiekamy przez godzinę w piekarniku w temp. ok 200 stopni C. Opcjonalnie pomidory możemy posypać sprasowanymi ząbkami czosnku {oczywiście  po obraniu) lub posiekanym koperkiem. Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek np. do kurczaka. A dla osób, które chcą mieć bardziej sycące danie, można do całej zapiekanki dodać lekko podsmażoną pierś kurczaka przed polaniem sosem, a potem normalnie zapiec całość.

Życzę smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.