wtorek, 17 lutego 2015

Zapiekane banany

Zapiekane banany w cieście polane czekoladą... podobno afrodyzjak. Moje banany bez czekolady, bo mój synek nie może jej jeść, ale też chyba działają. Cała rodzinka zachwycona, więc coś może w tym jest.



Składniki
  • 3 banany:
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki kefiru
  • 3 łyżki mąki
  • olej do pieczenia
Sposób przygotowania
Mieszamy jajko, kefir i mąkę na ciasto do zapiekania. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Banany obieramy, kroimy na pół, a potem jeszcze raz na pół, ale wzdłuż. Można kroić też od razu wzdłuż, ale wg mojej propozycji są bardziej podzielne, łatwiejsze do upieczenia i ilościowo zbliżone do możliwości dzieci. Otaczamy kawałki bananów w cieście i układamy na mocno rozgrzanej patelni. Zapiekamy z obu stron na rumiano. Podajemy na gorąco, polewając np gorącą czekoladą (najlepiej gorzką).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.