poniedziałek, 2 lutego 2015

Prosta sałatka ryżowa / Simple rice salad

Ta sałatka jest prosta w wykonaniu, pożywna, a jednocześnie lżejsza niż ta. Jest to świetna alternatywa w stosunku do wędlin.



Składniki:
  • szklanka ryżu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 ogórki kiszone
  • majonez
  • ew. musztarda, sól, pieprz, odrobina oleju
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy 2 i 1/4 szklanki wody, wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości. Można ryż przed wrzuceniem do wody podsmażyć na odrobinie oleju, będzie wtedy bardziej sypki. Po ostygnięciu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i pozostałe składniki. Przyprawiamy wg gustu, możemy użyć też ostrzejszej musztardy dla wzmocnienia smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.