Składniki (na ok 1 litr majonezu)
- 2 żółtka jajka
- 2 łyżki musztardy (ja używam stołowej, delikatesowej, sarepskiej)
- ok 450 ml oleju
- do smaku: sól, cukier, jeśli ktoś lubi, pieprz, sok z cytryny
Ubijamy na dużych obrotach żółtka z musztardą, dodając niewielkimi porcjami olej (można nalewać cienką strużką lub łyżką). Po wykorzystaniu całej porcji oleju dodajemy do smaku, jeśli trzeba, sól i pieprz, sok z cytryny.
Uwagi
- Dodawanie oleju niewielkimi porcjami jest kluczową sprawą, aby majonez nam się nie "zwarzył". Oczywiście nie musimy wyrzucać tej "zwarzonej" masy. Można zacząć robienie majonezu od początku, dodając stopniowo "nieudaną" masę, a powstanie nam całkiem idealny majonez.
- Instrukcja dołączona do mojego robota zawiera też przepis na majonez, w którym bazą są żółtka i sok z cytryny. Wypróbowałam, ale jest on zdecydowanie bardziej kwaśny i wolę ten na bazie "musztardowej". Jednak połączenie musztardy i soku z cytryny jako bazy dla majonezu, zwłaszcza dla łagodnych smaków musztardy jest całkiem ciekawe.
- Podałam, że majonez można doprawić do smaku tuż przed końcem ubijania. Ja jednak zazwyczaj zostawiam smak bez zmian, przyprawiając raczej sałatkę. Ale to już rzecz gustu.
Jestem ciekawa, czy u Was też tak robicie majonez. A może macie jeszcze inny patent? Życzę smacznego i pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.