Składniki
na placki
na sos:
- 40-50 dag mięsa wieprzowego (może być mięso gulaszowe, ja najczęściej używam schabu)
- duża cebula
- duża papryka (ładnie wygląda mieszanka papryk, ale używamy wtedy jej tyle, by zachować mniej więcej proporcje, no chyba, że ktoś lubi inaczej)
- ogórek kiszony
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, może być chili
- olej do podsmażenia
Sos możemy przygotować na początku, dusząc w trakcie smażenia placków, albo po prostu podgrzać przed podaniem. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, kroimy w półtalarki i podsmażamy razem z mięsem na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy i dodajemy pokrojoną paprykę w paski oraz ogórek pokrojony w kostkę. Dusimy do miękkości mięsa, podlewając w razie potrzeby niewielką ilością wody. Jednocześnie w trakcie duszenia sosu smażymy placki wg przepisu.
Podajemy na gorąco nakładając sos na placki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.