piątek, 27 lutego 2015

Kolorowa zapiekanka

Zapiekanki to coś, co szybko przygotujemy. Skład zależy od tego, co mamy w lodówce i... od naszej pomysłowości. A jeśli zadbamy jeszcze o efekt wizualny... to jest to całkiem przyjemne danie.


Składniki
  • 30 dag makaronu (ja wybrałam tym razem kolorowe świderki, ale oczywiście nie jest to jedynie słuszny wybór)
  • po połowie papryki: czerwonej, żółtej i zielonej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka (może być ostra, służy głównie dla zabarwienia piersi w trakcie smażenia), suszona natka pietruszki, lubczyk, bazylia
  • odrobina oleju do podsmażenia mięska
  • łyżka oleju/oliwy na dno naczynia żaroodpornego, żeby zapiekanka mniej przywierała
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu; nie powinien być super dogotowany, bo przecież jeszcze całość zapieczemy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy wg uznania i podsmażamy. Odcedzamy makaron, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę, groszek i podsmażone mięso. Przyprawiamy jeszcze wg uznania (ja w zasadzie przyprawiam dobrze mięso, więc w tym momencie rezygnuję z dodatkowych przypraw).
Zapiekamy w piekarniku w temp. 180-200 stopni C przez 20-30 min. (jeśli ugotowaliśmy wcześniej makaron i podsmażyliśmy mięso, tak że składniki są zimne to należy wydłużyć czas zapiekania). Smacznego!
Uwaga: w wersji bezmięsnej wystarczy zastąpić pierś kurczaka na przykład żółtym serem; zapiekanka będzie nadal pożywna, ale też i smaczna.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.