Składniki
- 30 dag makaronu (ja wybrałam tym razem kolorowe świderki, ale oczywiście nie jest to jedynie słuszny wybór)
- po połowie papryki: czerwonej, żółtej i zielonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- pojedynczy filet z piersi kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka (może być ostra, służy głównie dla zabarwienia piersi w trakcie smażenia), suszona natka pietruszki, lubczyk, bazylia
- odrobina oleju do podsmażenia mięska
- łyżka oleju/oliwy na dno naczynia żaroodpornego, żeby zapiekanka mniej przywierała
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu; nie powinien być super dogotowany, bo przecież jeszcze całość zapieczemy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy wg uznania i podsmażamy. Odcedzamy makaron, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę, groszek i podsmażone mięso. Przyprawiamy jeszcze wg uznania (ja w zasadzie przyprawiam dobrze mięso, więc w tym momencie rezygnuję z dodatkowych przypraw).
Zapiekamy w piekarniku w temp. 180-200 stopni C przez 20-30 min. (jeśli ugotowaliśmy wcześniej makaron i podsmażyliśmy mięso, tak że składniki są zimne to należy wydłużyć czas zapiekania). Smacznego!
Uwaga: w wersji bezmięsnej wystarczy zastąpić pierś kurczaka na przykład żółtym serem; zapiekanka będzie nadal pożywna, ale też i smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.