poniedziałek, 2 marca 2015

Krokiety ziemniaczane / Potato croquettes

Inspirację do tego dania znalazłam w książce kucharskiej, ale nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała oryginalnego przepisu. I tak powstał mój własny, że trudno w nim znaleźć ten oryginalny. A wszystko dlatego, że trzeba było zapodać danie trochę bardziej oryginalne niż ziemniaki z wody, no cóż wszystko z powodu ambicji.



Składniki
  • ok 1 kg ziemniaków
  • ok 20 dag wędzonej wędliny
  • 3 jajka
  • opcjonalnie 15 dag żółtego sera
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki (może być suszona), lubczyk, ew. majeranek
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. (Można też ugotować w mundurkach, ale w tedy trzeba pamiętać o posoleniu ciasta na krokiety.) Po wystygnięciu przecisnąć przez praskę, dodać żółtka jajek, mąkę, pokrojoną w drobną kostkę wędlinę, ew. starty żółty ser i przyprawy wg uznania. Szybko zagnieść i formować podłużne krokiety. Obtaczać w białkach jajek i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor z każdej strony. Podawać na gorąco jako samodzielne danie z surówką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.