Składniki
- ok 1 kg ziemniaków
- ok 20 dag wędzonej wędliny
- 3 jajka
- opcjonalnie 15 dag żółtego sera
- 3 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki (może być suszona), lubczyk, ew. majeranek
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. (Można też ugotować w mundurkach, ale w tedy trzeba pamiętać o posoleniu ciasta na krokiety.) Po wystygnięciu przecisnąć przez praskę, dodać żółtka jajek, mąkę, pokrojoną w drobną kostkę wędlinę, ew. starty żółty ser i przyprawy wg uznania. Szybko zagnieść i formować podłużne krokiety. Obtaczać w białkach jajek i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor z każdej strony. Podawać na gorąco jako samodzielne danie z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.