Składniki:
- ok 0.5 kg mięsa wieprzowego na gulasz
- 1 duża cebula
- ok 10-15 cm pora może być właśnie ta ciemniejsza, której nie zużyjemy na surówkę
- 1/2 papryki czerwonej
- 3-4 większe pieczarki
- opcjonalnie ogórek kiszony
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, majeranek (ja używam głównie takich, ale oczywiście można dodać również inne)
Mięso wieprzowe myjemy i kroimy w większą kostkę lub w niewielkie plastry, przyprawiamy. Ja używam mięsa stosunkowo chudego, więc podsmażam je na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w żeberka cebulę, paprykę - w paski. Wszystko dusimy do miękkości, dodając pod koniec pokrojone w paski pieczarki i pora w talarkach, a gdy się podduszą pokrojony w kostkę ogórek. W razie potrzeby podlewamy całość wodą. Na koniec przyprawiamy całość do smaku. Podajemy do ryżu ugotowanego na sypko (mogą być też ziemniaki z wody, ale znacznie lepiej gulasz pasuje do ryżu). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.