piątek, 13 marca 2015

Gulasz wieprzowy z porem / Pork stew with leeks

Bardzo lubię dodatek pora do zapiekanek, surówek bo nadaje im charakterystycznego smaczku. Często po zrobieniu surówki z pora z jego jasnej części zostaje nam ta ciemniejsza, bardziej zielona. Ja wykorzystuję ją np. do gulaszu takiego jak ten.



Składniki:
  • ok  0.5 kg mięsa wieprzowego na gulasz
  • 1 duża cebula
  • ok 10-15 cm pora może być właśnie ta ciemniejsza, której nie zużyjemy na surówkę
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3-4 większe pieczarki
  • opcjonalnie ogórek kiszony
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, majeranek (ja używam głównie takich, ale oczywiście można dodać również inne)
Sposób przygotowania
Mięso wieprzowe myjemy i kroimy w większą kostkę lub w niewielkie plastry, przyprawiamy. Ja używam mięsa stosunkowo chudego, więc podsmażam je na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w żeberka cebulę, paprykę - w paski. Wszystko dusimy do miękkości, dodając pod koniec pokrojone w paski pieczarki i pora w talarkach,  a gdy się podduszą pokrojony w kostkę ogórek. W razie potrzeby podlewamy całość wodą. Na koniec przyprawiamy całość do smaku. Podajemy do ryżu ugotowanego na sypko (mogą być też ziemniaki z wody, ale znacznie lepiej gulasz pasuje do ryżu). Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.