poniedziałek, 16 marca 2015

Gulasz z żołądków drobiowych / Stomachs stew poultry

Zdarza się, że szukam czegoś niecodziennego dla nas na obiad. W końcu nawet najlepsze dania nie smakują tak, jak powinny, jeśli podawane są za często. Jedną z takich odmian  jest gulasz z drobiowych żołądków. Szybkie, proste w przygotowaniu, można przygotować wcześniej, potem tylko odgrzać, i do tego pasuje zarówno do ryżu, jak i ziemniaków z wody.



Składniki:
  • ok 1/2 kg żołądków drobiowych
  • duża cebula
  • połowa papryki czerwonej
  • jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, natka pietruszki (może być suszona)
Sposób przygotowania:
Myjemy bardzo dokładnie żołądki i obgotowujemy 20-30 min. w lekko osolonej wodzie. Obraną cebulę kroimy w półtalarki, kroimy w paski paprykę. Podsmażamy lekko z niewielką ilością oleju, dodajemy potem podgotowane żołądki ( ja odcedzałam je z wody, którą potem można w razie potrzeby podlewać gulasz). Przyprawiamy całość i dusimy do miękkości. Na koniec zaciągamy sos jajkiem, szybko mieszając, żeby rozprowadzić jajko w całości sosu. Podajemy do ziemniaków z wody lub ryżu na sypko.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.