Składniki (4 porcje):
- podwójna pierś kurczaka
- por
- pół papryki najlepiej czerwonej
- 1-2 ogórki kiszone
- 2-3 łyżki kefiru
- 2 łyżki majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie imbir (lepiej nie używać curry, bo zdeterminuje smak potrawy)
Piersi kurczaka kroimy tak, że mamy 4 większe "kotlety", odkrawając ew. "farfocle" i krojąc je w kostkę. W wykrojonych kotletach robimy kieszonki, w które wkładamy pokrojone w paski paprykę i ogórki kiszone. Przyprawiamy kotlety solą i pieprzem, ew. imbirem. Podsmażamy lekko całość z obu stron. Przygotowujemy sos, mieszając jogurt z majonezem i takim sosem smarujemy dno naczynia żaroodpornego, żeby potem nam nie przywierało mięsko. Przekładamy teraz mięso do naczynia, posypujemy pokrojonym w talarki porem i zalewamy resztą sosu. Pieczemy całość ok. 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Podajemy do ryżu na sypko lub ziemniaków z wody. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.