niedziela, 8 marca 2015

Porowe kieszonki z piersi kurczaka / Leek's chicken breast pockets

W "dzieciatym" domu piersi kurczaka są zapewne jednym z najczęściej serwowanych dań. Nie inaczej jest i  u nas. Ależ ile można serwować te same dania. Czas na jakąś odmianę, zaostrzenie smaku. Dzisiaj chcę się pochwalić własnym przepisem, szybkim, a czas jak wiemy ma tu duże znaczenie. Mnie on się podoba, ze względu na "czystą" formę i zestawienie kolorystyczne.



Składniki (4 porcje):
  • podwójna pierś kurczaka
  • por
  • pół papryki najlepiej czerwonej
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 2-3 łyżki kefiru
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie imbir (lepiej nie używać curry, bo zdeterminuje smak potrawy)
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka kroimy tak, że mamy 4 większe "kotlety", odkrawając ew. "farfocle" i krojąc je w kostkę. W wykrojonych kotletach robimy kieszonki, w które wkładamy pokrojone w paski paprykę i ogórki kiszone. Przyprawiamy kotlety solą i pieprzem, ew. imbirem. Podsmażamy lekko całość z obu stron. Przygotowujemy sos, mieszając jogurt z majonezem i takim sosem smarujemy dno naczynia żaroodpornego, żeby potem nam nie przywierało mięsko. Przekładamy teraz mięso do naczynia, posypujemy pokrojonym w talarki porem i zalewamy resztą sosu. Pieczemy całość ok. 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Podajemy do ryżu na sypko lub ziemniaków z wody. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.