czwartek, 19 marca 2015

Parówkowe ośmiorniczki w sosie chrzanowym / Frankfurter octopus in horseradish sauce

Parówki to chyba jedna  z przekąsek często podawanych dzieciom. Czy słusznie czy nie, to już zupełnie inna kwestia. W naszym domu nie podajemy ich za często, i to nie z powodów ideologicznych, ale dlatego, że dzieciaki szybko się nimi nudzą. Jesli u Was jest podobnie, to może takie ośmiorniczki zachęcą dzieciaki do parówek.



Składniki
  • 10 cienkich parówek
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 100 ml mleka
  • łyżka tartego chrzanu
  • odrobina oleju do podsmażenia parówek
  • ew. sól do przyprawienia
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos chrzanowy. Na niewielkim ogniu roztopić łyżkę masła, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać. Dodawać powoli zimne mleko i intensywnie mieszać, bo łatwo się przypala. Gdy ma dobrą konsystencję dodać chrzan. Parówki przekroić na każdym z końców na cztery części. Podsmażyć parówki wkładając je na gorącą patelnię, tak by rozchyliły się "ramiona ośmiorniczek".
Podawać na gorąco polane sosem chrzanowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.