środa, 4 marca 2015

Zapiekany schab z brzoskwinią na ostro / Baked pork chop with spicy peach

Schab z brzoskwinią powstał w wyniku zapotrzebowania na eleganckie danie, nie absorbujące czasu pani domu, a jednocześnie oryginalne. Nie mogłam zrobić schabu ze śliwką, bo nie wszyscy lubią. Efekt przeszedł moje oczekiwania, nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda pięknie. A schab jest wyjątkowo soczysty.



Składniki
  • kilogram schabu bez kości
  • puszka brzoskwiń 
  • po 2 łyżki miodu, chrzanu i musztardy (chrzanu i musztardy może być trochę więcej)
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk
Sposób przygotowania
Myjemy schab i robimy w nim za pomocą długiego noża otwór-tunelik na brzoskwinie. Brzoskwinie lekko odsączamy i zanurzamy w zalewie przygotowanej z miodu, chrzanu i musztardy. Faszerujemy schab i całość smarujemy pozostałą częścią zalewy. Wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy trochę ponad godzinę w piekarniku w temp. 200 stopni C. Wyjmujemy i kroimy na gorąco na talarki. Podajemy jako dodatek do ziemniaków z wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.