Składniki:
- duży por lub dwa mniejsze, tylko jasne części
- dwa duże pomidory
- ok. 2 litrów wywaru mięsnego lub warzywnego (dobry sposób na "wczorajszy rosół")
- opcjonalnie trochę żółtego sera startego do posypania
- drobne kluseczki (ugotowane), groszek ptysiowy lub drobne grzaneczki
- odrobina masła lub oleju do podduszenia pora
- przyprawy do smaku: sól, natka pietruszki do ozdoby i smaku
Obrać i umyć por, pokroić w cienkie talarki, poddusić na maśle lub odrobinie oleju, podlewając w miarę potrzeby bulionem. Odstawić do wystygnięcia, zmiksować. Pomidory dokładnie zmiksować, można wcześniej obrać ze skórki, ale niekoniecznie. Połączyć bulion ze zmiksowanym porem i pomidorami, zagotować, przyprawić w razie potrzeby do smaku. Jeśli trzeba to ugotować drobne kluseczki. Podawać w zasadzie jako krem najlepiej z grzankami lub groszkiem ptysiowym z dodatkiem odrobiny żółtego sera i natki pietruszki. Moje dzieciaki wolą kluseczki, więc i w tej postaci zupa jest pyszna.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.