środa, 7 października 2015

Zupa porowa

Marzyła mi się ta zupa od dawna, ale jakoś nie miała szczęścia, zawsze coś wypadało. Tym razem jednak zawzięłam się i nareszcie jest.



Składniki:
  • duży por lub dwa mniejsze, tylko jasne części
  • dwa duże pomidory
  • ok. 2 litrów wywaru mięsnego lub warzywnego (dobry sposób na "wczorajszy rosół")
  • opcjonalnie trochę żółtego sera startego do posypania
  • drobne kluseczki (ugotowane), groszek ptysiowy lub drobne grzaneczki
  • odrobina masła lub oleju do podduszenia pora
  • przyprawy do smaku: sól, natka pietruszki do ozdoby i smaku
Sposób przygotowania:
Obrać i umyć por, pokroić w cienkie talarki, poddusić na maśle lub odrobinie oleju, podlewając w miarę potrzeby  bulionem. Odstawić do wystygnięcia, zmiksować. Pomidory dokładnie zmiksować, można wcześniej obrać ze skórki, ale niekoniecznie. Połączyć bulion ze zmiksowanym porem i pomidorami, zagotować, przyprawić w razie potrzeby do smaku. Jeśli trzeba to ugotować drobne kluseczki. Podawać w zasadzie jako krem najlepiej z grzankami lub groszkiem ptysiowym z dodatkiem odrobiny żółtego sera i natki pietruszki. Moje dzieciaki wolą kluseczki, więc i w tej postaci zupa jest pyszna.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.