piątek, 16 października 2015

Konserwowe pomidory

Uwielbiam pomidory, więc każdego roku obowiązkowo robię przecier z pomidorów. Tego roku przeciery już dawno za nami, ale postanowiłam zrobić jeszcze coś z pomidorów, ale raczej jako sałatki do obiadu. Zimą pomidory są często mało aromatyczne, dlatego zamarzyło mi się przedłużenie ich najlepszych cech również na zimę.



Składniki
  • 1 kg pomidorów - ja wybrałam te podłużne, są bardziej mięsiste, mniej się rozpadają
  • 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • pieprz i ziele angielskie
zalewa: na 1 litr wody, 1,5 łyżki soli, 2  łyżki cukru i 1/2 szklanka octu

Sposób przygotowania
Umyte pomidory kroimy w plastry ok 0.5 cm, cebulę - w półtalarki, a paprykę (po usunięciu  gniazd nasiennych) w słupki. Mieszamy wszystko i wkładamy do umytych wcześniej i wyparzonych słoików, ale nie upychamy, wiadomo, pomidory się gniotą i nie wyglądają najładniej. Do każdego słoika wkładamy po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalewamy zalewą i pasteryzujemy ok. 20 min. Dokręcamy nakrętki i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.