wtorek, 20 października 2015

Papryka konserwowa po mojemu

Trochę podglądania gotowych produktów, testowania smaków i pomysł gotowy.



Składniki:
  • papryka czerwona i żółta, ale z przewagą czerwonej
  • pieprz, ziele angielskie, gorczyca, oliwa z oliwek
zalewa: na 1 litr wody, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru i niepełna szklanka octu, ja używam jabłkowego

Sposób przygotowania
 Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na szerokie paski. Słoiki myjemy, wyparzamy (ja wygrzewam kilka minut w piekarniku) i układamy w nich paprykę, starając się ekonomicznie wykorzystać przestrzeń w słoiku. Do każdego słoika wkładamy po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz 1/3 łyżeczki ziarenek gorczycy. Na wierzch nalewamy płaską łyżkę oliwy z oliwek. Zalewamy wszystko przygotowaną zalewą i pasteryzujemy ok. 20 min. Dokręcamy zakrętki i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.