Składniki
- kilka ziemniaków (więcej oznacza bardziej gęstą zupę), wg gustu
- grzyby, najlepiej mieszane, borowiki, kurki, podgrzybki, mogą być świeże, mrożone lub suszone
- kawałek wędzonej wędliny
- barszcz biały w butelce
- przyprawy:sól, pieprz (2-3 ziarenka), ziele angielskie (2-3 ziarenka), liść laurowy, majeranek
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie kroimy wędzonkę, zalewamy wodą i dodajemy umyte grzyby świeże, lub namoczone wcześniej grzyby suszone. Przyprawiamy całość solą, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Gotujemy całość, a gdy zmiękną ziemniaki dodajemy barszcz biały (ja wlewam ok 1/2 butelki. Przyprawiamy jeszcze na koniec majerankiem i zagotowujemy. Podawać na gorąco.
- Wybór rodzaju grzybów określa smak zalewajki. Ta ze świeżych jest łagodniejsza, z suszonych bardziej ostra.
- Świeże grzyby można mrozić. Należy je po zebraniu oczyścić, umyć i osuszyć, a potem po prostu zamrozić. Zimą przypomną zapach lasu...
- Wędzona kiełbaska nie jest niezbędnym elementem tej zalewajki, ale jednak wzbogaca wyjątkowo smak tej prostej zupy.
- Podana ilość barszczu jest orientacyjna, bo zależy od stopnia jego kwaśności i gustu kucharza.
- Do zalewajki można dodać też drobno posiekaną cebulę, którą pomijam ze względu na gusta domowników.
- Lubię też zalewajkę w wersji bez barszczu i zaciąganą jajkiem (dodajemy jajko na sam koniec gotowania i szybko mieszamy zanim skrzepnie). A efekt wygląda tak:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.