poniedziałek, 1 września 2014

Zalewajka ze świeżymi (suszonymi) grzybami / Mushroom's soup

Niedługo czas zbierania grzybów, a potem ... smak i aromat grzybów w kuchni. Zalewajka smakuje zawsze dobrze, więc mam nadzieję, że komuś się przyda mała inspiracja na pyszną zupę.



Składniki
  • kilka ziemniaków (więcej oznacza bardziej gęstą zupę), wg gustu
  • grzyby, najlepiej mieszane, borowiki, kurki, podgrzybki, mogą być świeże, mrożone lub suszone
  • kawałek wędzonej wędliny
  • barszcz biały w butelce 
  • przyprawy:sól, pieprz (2-3 ziarenka), ziele angielskie (2-3 ziarenka), liść laurowy, majeranek
Sposób przyrządzenia
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie kroimy wędzonkę, zalewamy wodą i dodajemy umyte grzyby świeże, lub namoczone wcześniej grzyby suszone. Przyprawiamy całość solą, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Gotujemy całość, a gdy zmiękną ziemniaki dodajemy barszcz biały (ja wlewam ok 1/2 butelki. Przyprawiamy jeszcze na koniec majerankiem i zagotowujemy. Podawać na gorąco.


Uwagi
  1. Wybór rodzaju grzybów określa smak zalewajki. Ta ze świeżych jest łagodniejsza, z suszonych bardziej ostra.
  2. Świeże grzyby można mrozić. Należy je po zebraniu oczyścić, umyć i osuszyć, a potem po prostu zamrozić. Zimą przypomną zapach lasu...
  3. Wędzona kiełbaska nie jest niezbędnym elementem tej zalewajki, ale jednak wzbogaca wyjątkowo smak tej prostej zupy.
  4. Podana ilość barszczu jest orientacyjna, bo zależy od stopnia jego kwaśności i gustu kucharza.
  5. Do zalewajki można dodać też drobno posiekaną cebulę, którą pomijam ze względu na gusta domowników. 
  6. Lubię też zalewajkę w wersji bez barszczu i zaciąganą jajkiem (dodajemy jajko na sam koniec gotowania i szybko mieszamy zanim skrzepnie). A efekt wygląda tak:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.