piątek, 26 września 2014

Zapiekana faszerowana papryka / The other filled peppers

Kolejny sposób na wykorzystanie mięsa drobiowego z rosołu. No i oczywiście okazja do kolejnego dania z papryką.



Składniki:
  • mięso z rosołu/pierś kurczaka
  • papryka czerwona, ew. mieszane kolory
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, imbir
  • ser żółty na wierzch papryczek
  • 1-2 jajka
  • ew. bułka tarta
Sposób przygotowania:
Obrać mięso z rosołu. Zmielić, przyprawić do smaku, dodać jajko i wymieszać. Umyć papryki, przekroić wzdłuż i oczyścić z gniazd nasiennych.  Wypełnić połówki papryk farszem i ułożyć na nich plasterki sera żółtego. Piec w naczyniu żaroodpornym w nagrzanym piekarniku w temp. ok 180°C przez ok 20 min.


Uwagi
  1. Trudno podać ilości mięsa rosołowego, bo każda/y z nas gotuje trochę inny i w innej ilości rosół. Niestety jesteśmy tutaj skazani na własne szacowanie. Na szczęście jest to potrawa elastyczna i pozostawia nam dużo swobody.
  2. Ja używam takich przypraw, ale oczywiście każdy z nas ma własne ulubione, więc większość z nich pasuje do tego dania.
  3. Ilość jajek zależy od ilości  mięsa. Jeśli farsz jest za rzadki możemy dodać trochę bułki tartej. Z kolei jeśli wydaje się nam za gęsty a nie chcemy już dodawać jajek możemy sobie pomóc kefirem. 
  4. Ser żółty na wierzchu papryczek jest oczywiście kaloryczny, co dla niektórych jest może nie najlepszym wariantem. Następnym razem pokażę wersję bardziej dietetyczną z musem kalafiorowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.