Składniki:
- pierś z kurczaka
- 2 papryki - u mnie jedna czerwona i jedna żółta
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, lubczyk, imbir
- odrobina oleju/oliwy
Umyć i pokroić pierś kurczaka w kostkę, przyprawić do smaku i lekko podsmażyć. Papryki umyć, ściąć wierzch, aby powstał "koszyczek" i oczyścić z gniazda nasiennego. Wypełnić paprykę podsmażonym mięsem, a całość zapiec potem w naczyniu żaroodpornym w nagrzanym piekarniku w temp. ok 180°C przez ok 20 min. Dobrze jest podlać papryki w naczyniu sosem powstałym podczas smażenia piersi kurczaka, lepiej się wtedy duszą i mniej przypiekają od spodu.
Uwagi:
- Nie podaję dokładnej ilości mięsa z kurczaka, bo i piersi są różnej wielkości i papryki też. U mnie te paprykowe atrakcję są dla dorosłych, dzieciaki dostają po prostu samą pierś.
- Dwa kolory papryki pozwalają uzyskać dodatkowy walor kolorystyczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.