niedziela, 21 września 2014

Faszerowana papryka/ Filled peppers

Czas na paprykę. Ostatnio u mnie w kuchni wariacja na temat... Dzisiaj papryka faszerowana piersią z kurczaka.



Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 2 papryki - u mnie jedna czerwona i jedna żółta
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, lubczyk, imbir
  • odrobina oleju/oliwy
Przygotowanie:
Umyć i pokroić pierś kurczaka w kostkę, przyprawić do smaku i lekko podsmażyć. Papryki umyć, ściąć wierzch, aby powstał "koszyczek" i oczyścić z gniazda nasiennego. Wypełnić paprykę podsmażonym mięsem, a całość zapiec potem w naczyniu żaroodpornym w nagrzanym piekarniku w temp. ok 180°C przez ok 20 min. Dobrze jest podlać papryki w naczyniu sosem powstałym podczas smażenia piersi kurczaka, lepiej się wtedy duszą i mniej przypiekają od spodu.


Uwagi:
  1. Nie podaję dokładnej ilości mięsa z kurczaka, bo i piersi są różnej wielkości i papryki też. U mnie te paprykowe atrakcję są dla dorosłych, dzieciaki dostają po prostu samą pierś. 
  2. Dwa kolory papryki pozwalają uzyskać dodatkowy walor kolorystyczny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.