czwartek, 11 września 2014

Śliwkowo-brzoskwiniowe ciasto

Kruche ciasto pochodzi z zupełnie innego przepisu. Może jeszcze kiedyś pokażę oryginalne ciasto, które po raz pierwszy zobaczyłam pod nazwą "uśmiech teściowej", ale dzisiaj na szybko przepyszne ciasto owocowe, takie na czasie. Słodycz i smak brzoskwini świetnie uzupełniają kwaskowe śliwki.



Składniki:
  • 3 szklanki mąki,
  •  3/4 szklanki cukru, 
  • kostka masła (200 g)
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki śmietany/kefiru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • owoce: śliwki 5,6 dużych, 2,3 brzoskwinie
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Większą część ciasta należy wyłożyć na blachę, a potem ułożyć naprzemiennie brzoskwinie i śliwki. Na koniec ułożyć kratkę z pozostałej części ciasta. Piec w temp. 200°C ok. 50-60 min.


Uwagi:
  1. Ciasto można upiec też oczywiście z innymi owocami. Jednak połączenie słodyczy i kwaskowatości jest super, a do tego efekt kolorystyczny cieszy oczy.
  2. U mnie w domu używamy zazwyczaj kefiru, a nie śmietany, więc i tutaj się on świetnie sprawdza.
  3. Ciasto świetnie się udaje, również bez proszku do pieczenia, co może jest atrakcyjne dla tych, co nie lubią proszkowych ciast. Ja podaję w składnikach proszek do pieczenia, choć coraz rzadziej go używam, nawet jeśli oryginalny przepis go zawiera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.