Składniki:
- 4-5 dużych śliwek "węgierek"
- przecier pomidorowy - 2-3 łyżki
- spora cebula
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, świeża natka pietruszki, bazylia, majeranek.
- olej do podsmażenia
Oczyścić i pokroić w kostkę mięso z piersi, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i majerankiem. Pokroić cebulę w półtalarki, a wypestkowane śliwki w drobną kostkę. Przesmażyć na odrobinie oleju, podlewając w razie potrzeby odrobiną wody, pamiętając o mieszaniu. Odrobinę posolić. Gdy masa zaczyna przypominać powidła śliwkowe, dodać mięso. Obsmażyć, a gdy mięso będzie już gotowe, dodać przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Podawać do ziemniaków lub ryżu.
Uwagi:
- Dodaję tutaj przecier pomidorowy, wtedy całość ma bardziej intensywny smak i bardziej glazurowy wygląd. Oczywiście, jak najbardziej można użyć też pomidorów, trzeba tylko pamiętać o odpowiednim zredukowaniu sosu. Pomidory należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę, ew. zmiksować.
- Zamiast śliwek można jak najbardziej użyć powideł śliwkowych.
- Ja kroję mięso w kostkę ze względu na dzieciaki, ale do ziemniaków lepiej wyglądają piersi pokrojone na ładne porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.