wtorek, 9 września 2014

Pierś kurczaka w sosie śliwkowo-pomidorowym/ Chicken breast with plums-tomaten sauce

Czas na śliwki, więc i mnie znalazł się przepis na coś ze śliwkami. Tym razem to pierś kurczaka w sosie śliwkowo-pomidorowym.



Składniki:
  • 4-5 dużych śliwek "węgierek"
  • przecier pomidorowy - 2-3 łyżki
  • spora cebula
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, świeża natka pietruszki, bazylia, majeranek.
  • olej do podsmażenia
Sposób wykonania:
Oczyścić i pokroić w kostkę mięso z piersi, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i majerankiem. Pokroić cebulę w półtalarki, a wypestkowane śliwki w drobną kostkę. Przesmażyć na odrobinie oleju, podlewając w razie potrzeby odrobiną wody, pamiętając o mieszaniu. Odrobinę posolić. Gdy masa zaczyna przypominać powidła śliwkowe, dodać mięso. Obsmażyć, a gdy mięso będzie już gotowe, dodać przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Podawać do ziemniaków lub ryżu.


Uwagi:
  1. Dodaję tutaj przecier pomidorowy, wtedy całość ma bardziej intensywny smak i bardziej glazurowy wygląd. Oczywiście, jak najbardziej można użyć też pomidorów, trzeba tylko pamiętać o odpowiednim zredukowaniu sosu. Pomidory należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę, ew. zmiksować.
  2. Zamiast śliwek można jak najbardziej  użyć powideł śliwkowych.
  3. Ja kroję mięso w kostkę ze względu na dzieciaki, ale do ziemniaków lepiej wyglądają piersi pokrojone na ładne porcje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.