Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka suchego imbiru
- 5 jajek
- 20 dag masła
- 4 kwaskowate jabłka
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.Ubić całe jaja z cukrem, dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i imbir. Na koniec ostrożnie dodać roztopione wcześniej gorące masło. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną wcześniej blachę i ułożyć kawałki jabłek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20-25 minut w temp. 185°C.
- Oczywiście podczas pieczenia wprowadziłam modyfikacje oryginalnego przepisu, więc zamieszczam tutaj moją wariację.
- Nie wiem, jak wielką blaszkę miała na myśli autorka przepisu, bo dla mnie podany czas pieczenia był nieco za krótki. Może miałam mniejszą blaszkę, a tym samym wyższe ciasto?
- Ciasto jest naprawdę świetne, zwłaszcza jeśli chcemy zrobić coś na szybko i nie banalnego, a do tego dobrego dla najmłodszych smakoszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.