czwartek, 23 października 2014

Brukselka z kurczakiem w sosie a'la beszamel / Brussels sprouts with chicken in white sauce

Sezon na brukselkę otwarty. Do tej pory znałam ją głównie jako dodatek do zup. Czas było znaleźć ciekawy sposób podania jej jako element drugiego dania. I tak powstał mój własny przepis na brukselkę z kurczakiem w sosie a'la beszamelowym.



Składniki
  • brukselka, w zależności od potrzeb 
  • na sos proporcje: łyżka masła, łyżka mąki pszennej, szklanka bulionu lub mleka - odpowiednio do ilości brukselki
  • pierś kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, lubczyk, koperek

Sposób wykonania
Brukselkę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Sos ja przygotowuję dopiero wtedy, gdy brukselka będzie niedługo gotowa. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i obsmażamy na patelni. Sos zaczynamy od roztopienia masła i dodania odpowiedniej ilości mąki. Mieszamy tak długo, aż będzie gładki bez grudek. Dodajemy stopniowo letni bulion lub mleko. Podgrzewamy nie gotując, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił, aż osiągnie odpowiednią gęstość. Na koniec dodajemy przyprawy jeśli trzeba (do sosu na bulionie niekoniecznie, do mleka się przyda). Dodajemy na sam koniec obsmażoną kostkę z piersi kurczaka. Ugotowaną brukselkę wykładamy na talerz, polewamy sosem z dodatkiem mięsa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.