Składniki:
- 2 galaretki - ja wybrałam cytrynowe
- kilka, kilkanaście śliwek zależnie od wielkości (po zagotowaniu w niewielkiej ilości wody, powinny dać ok. 1/2 litra)
- śliwka do ozdoby, ew. inny miękki owoc
Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody (zazwyczaj 1 opakowanie przeznaczone jest na 1/2 litra wody). Ostudzić. Ugotować ok 1/2 litra kompotu ze śliwek (najlepiej w jak najmniejszej ilości wody). Wystudzić i zmiksować. Wymieszać masę z ostudzoną galaretką. Rozlać do foremek/miseczek. Ozdobić owocami.
Uwagi:
- Zamiast galaretek można użyć żelatyny w ilości odpowiedniej do 1 litra musu. Jednak moim zdaniem deserek jest znacznie smaczniejszy z galaretką. Oczywiście, trzeba wtedy dostosować ilość kompotu ze śliwek.
- Można użyć śliwek z kompotu i to jest najlepsze rozwiązanie zimą, zwłaszcza, że najczęściej nie wyglądają wtedy jakoś super atrakcyjnie.
- Ozdoby z owoców możemy układać od razu po rozlaniu masy do miseczek, ale musimy się liczyć że opadną na dno. Jeśli poczekamy prawie do zastygnięcia masy, to zatopią się one delikatnie w masie, ale pozostaną na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.