sobota, 11 października 2014

Galaretka ze śliwkami

Jesień pachnie...owocami, lasem... Jesienne smaki związane są nieodmiennie ze śliwkami węgierkami i im podobnymi. Spodobał mi się prosty deser ze śliwkami, idealny na ciepłe przecież jeszcze często dni. Dodatkową zaletą jest możliwość przygotowania go nawet zimą, choć świeżych owoców już wtedy nie będzie.



Składniki:
  • 2 galaretki - ja wybrałam cytrynowe
  • kilka, kilkanaście śliwek zależnie od wielkości (po zagotowaniu w niewielkiej ilości wody, powinny dać ok. 1/2 litra)
  • śliwka do ozdoby, ew. inny miękki owoc
Sposób wykonania
Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody (zazwyczaj 1 opakowanie przeznaczone jest na 1/2 litra wody). Ostudzić. Ugotować ok 1/2 litra kompotu ze śliwek (najlepiej w jak najmniejszej ilości wody). Wystudzić i zmiksować. Wymieszać masę z ostudzoną galaretką. Rozlać do foremek/miseczek. Ozdobić owocami.


Uwagi:
  1. Zamiast galaretek można użyć żelatyny w ilości odpowiedniej do 1 litra musu. Jednak moim zdaniem deserek jest znacznie smaczniejszy z galaretką. Oczywiście, trzeba wtedy dostosować ilość kompotu ze śliwek.
  2. Można użyć śliwek z kompotu i to jest najlepsze rozwiązanie zimą, zwłaszcza, że najczęściej nie wyglądają wtedy jakoś super atrakcyjnie.
  3. Ozdoby z owoców możemy układać od razu po rozlaniu masy do miseczek, ale musimy się liczyć że opadną na dno. Jeśli poczekamy prawie do zastygnięcia masy, to zatopią się one delikatnie w masie, ale pozostaną na wierzchu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.