niedziela, 19 października 2014

Biszkopt ze śliwkową galaretką

Któż z nas nie zna smaku biszkopta z galaretką. Ja na fali śliwkowej wykorzystałam ostatni przepis na śliwkową galaretkę i skomponowałam całkiem miłe dla oka, a potem i dla podniebienia ciasto.




Składniki
        Na biszkopt (forma  )
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • niecała połowa szklanki cukru
       Na masę galaretkową
  • 2 galaretki - tym razem były wiśniowe
  • kilka, kilkanaście śliwek zależnie od wielkości (po zagotowaniu w niewielkiej ilości wody, powinny dać ok. 1/2 litra)
  • śliwka do ozdoby, ew. inny miękki owoc
Sposób wykonania
Biszkopt
Oddzielamy żółtka od białek i białka dokładnie ubijamy. Dodajemy pod koniec ubijania cukier. Kiedy piana jest sztywna, dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę, mieszamy. Wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni C ok 40 minut.
Masa galaretkowa
Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody (zazwyczaj 1 opakowanie przeznaczone jest na 1/2 litra wody). Ostudzić. Ugotować ok 1/2 litra kompotu ze śliwek (najlepiej w jak najmniejszej ilości wody). Wystudzić i zmiksować. Wymieszać masę z ostudzoną galaretką. Na całkowicie wystudzony biszkopt wylewamy tężejącą galaretkę. Ozdabiamy owocami.


Uwagi:
  1.  Wszystko co napisałam o biszkopcie i galaretce pozostaje jak najbardziej aktualne.
  2. Moment wylewania masy galaretkowej jest ważny. Za rzadka masa może wsiąkać w ciasto, rozpływać się, słowem nieciekawie nawet po zastygnięciu. Za gęsta, wiadomo, nie rozleje się ładnie. Ja to robię sprawdzając często galaretkę. A może macie jakiś fajny patent na to?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.