czwartek, 9 października 2014

Frytki po chinsku / French fries in Chinese

Ten sposób serwowania ziemniaków spotkałam u Koleżanki, która zresztą nadała im taką nazwę. Oryginalna była zdecydowanie mniej atrakcyjna. Dzisiaj serwuje ziemniaki w różnych wariacjach tego dania i zawsze cieszą się powodzeniem.


Składniki
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 2-3 spore marchewki
  • odrobina soli (niekoniecznie) i curry
  • łyżka oleju/oliwy, żeby nie przywarły do naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania
Obrać ziemniaki i marchewkę, umyć i pokroić w paski, tak jak na frytki. Dodać curry i olej, dobrze wymieszać i zapiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku w temp. ok 180°C przez ok 50 min. Podawać do różnych dań mięsnych, ew. jako samodzielne danie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.