niedziela, 3 maja 2015

Drobiowe roladki z koperkiem

Kolejny już raz szukam innego wydania dla piersi kurczaka. Przegląd zamrażarki, dopasowanie pod względem możliwości synka (atopik musi uważać na to, co je), no i wypadło na koperek. Kolejny raz cieszę się, że z prostych składników można stworzyć coś oryginalnego.



Składniki:
  • dwa podwójne filety z piersi kurczaka
  • koperek (ja używałam zamrożonego z działki, ale świeży będzie jeszcze lepszy) - spora garść
  • do smaku: sól, pieprz, słodka papryka
  • masło do posmarowania roladek wewnątrz
  • olej do podsmażenia, ew. masło
Przygotowanie
Umyć filety, podzielić na 4 porcje, w razie potrzeby ukształtować (ja odkrawam luźne fragmenty i podsmażam oddzielnie na patelni). Jeśli trzeba można lekko rozbić mięso. Przyprawiamy, smarujemy wewnętrzną część roladek masłem, przyprawiamy solą i pieprzem, słodką papryką, posypujemy posiekanym koperkiem. Oczywiście, jeśli używamy świeżego koperku, myjemy go wcześniej i odsączamy. Filety zawijamy ciasno i podsmażamy/dusimy na gorącym oleju lub maśle. Roladki możemy posypać koperkiem również po wierzchu, co da nam ładny efekt kolorystyczny. Podajemy do ziemniaków ew. frytek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.