czwartek, 14 maja 2015

Rolada boczkowa z czosnkiem

Czasami, niektóre dania nie są może najzdrowsze, ale ich smak i zapach kojarzą się z domem rodzinnym i znakomicie wynagradzają dodatkowy wysiłek, żeby spalić potem te nadliczbowe kalorie. A jeśli pamiętamy, że wszystko jest dla ludzi, tylko należy używać z umiarem, to nawet taki zapiekany boczek z czosnkiem z dodatkiem ogórka kiszonego jest super smakołykiem. I jak to jest ze smakołykami, tylko raz na jakiś czas, a smak pamięta się długo.


Składniki:
  • boczek, ok 1 kg
  • sól, pieprz, do smaku
  • 3-4 duże ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Płat boczku przyprawiamy solidnie solą i pieprzem oraz nacieramy czosnkiem, posiekanym lub przeciśniętym przez praskę. Rolujemy całość, formując roladę i owijamy całość nicią (może być zwykła, grubsza biała nić, szpagat..). Pieczemy całość w temp. ok 200 stopni przez godzinę (ewentualnie kilka minut dłużej nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli mamy troszkę ponad kilogram boczku). Ja piekłam w rękawie do pieczenia, więc całość nie ulega przesuszeniu. Z kolei pieczenie w otwartym naczyniu nada boczkowi chrupiącą skórkę. Po upieczeniu i wystudzeniu, odsączamy wytopiony sos z tłuszczem, a potem najlepiej wstawić na noc do lodówki. Rano można kroić w plasterki, podawać z pieczywem, najlepiej w towarzystwie kwaszonych ogórków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.