wtorek, 15 lipca 2014

Zupa koperkowa / Soup with dill

Wiosna to zapach kwiatów, owoców, świeżych warzyw... Wiosenna zupa koperkowa nie ma sobie równych i choć można ją gotować i zimą z suszonego koperku, to i tak teraz jest najlepsza.


Składniki:
  • kilka ziemniaków
  • marchewka (jeśli dodamy jej więcej zupa będzie słodsza, więc lepiej nie za dużo)
  • ok 1/4 szklanki ryżu
  • koperek
  • płaska łyżka masła 
  • kefir
  • sól do smaku, dodatkowo może być pieprz, choć ja nie używam 
Sposób wykonania
Obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy w kostkę, ewentualnie marchewkę w talarki. Wsypujemy wszystko do garnka, zalewamy wodą i dodajemy ryż, masło i sól. Posiekany koperek dodajemy do zupy, gdy jest już prawie gotowa, tzn warzywa już zmiękły, ale się jeszcze nie rozgotowały. Gotujemy chwilę, przyprawiamy do smaku. Podajemy z odrobiną kefiru.


Uwagi
  1. Trudno mi podać konkretne ilości ziemniaków, marchewki i wody. Ich ilość zależy od wielkości i naszego gustu, czy wolimy zupy rzadsze, czy bardziej gęste.
  2. Do wszystkich zup warzywnych dodaję masło lub tłuszcz zebrany z rosołu, o czym już pisałam, bo przecież niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczu, a nie w wodzie. I nie ma tu nic do rzeczy źle pojęta dieta...
  3. Koperek dodajemy pod koniec gotowania, żeby zupełnie nie stracił wyglądu i smaku.
  4. Zupa ma mieć łagodny smak, z dominującym aromatem koperku. Nie dodaję tu więc pieprzu ani żadnych innych ostrzejszych przypraw. Ze względu na delikatny smak idealna dla małych dzieci, które dopiero odkrywają smak nowych smaków i zapachów, ale i większe łasuchy chętnie się na nią skuszą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.