Składniki:
- kilka ziemniaków
- marchewka (jeśli dodamy jej więcej zupa będzie słodsza, więc lepiej nie za dużo)
- ok 1/4 szklanki ryżu
- koperek
- płaska łyżka masła
- kefir
- sól do smaku, dodatkowo może być pieprz, choć ja nie używam
Obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy w kostkę, ewentualnie marchewkę w talarki. Wsypujemy wszystko do garnka, zalewamy wodą i dodajemy ryż, masło i sól. Posiekany koperek dodajemy do zupy, gdy jest już prawie gotowa, tzn warzywa już zmiękły, ale się jeszcze nie rozgotowały. Gotujemy chwilę, przyprawiamy do smaku. Podajemy z odrobiną kefiru.
Uwagi
- Trudno mi podać konkretne ilości ziemniaków, marchewki i wody. Ich ilość zależy od wielkości i naszego gustu, czy wolimy zupy rzadsze, czy bardziej gęste.
- Do wszystkich zup warzywnych dodaję masło lub tłuszcz zebrany z rosołu, o czym już pisałam, bo przecież niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczu, a nie w wodzie. I nie ma tu nic do rzeczy źle pojęta dieta...
- Koperek dodajemy pod koniec gotowania, żeby zupełnie nie stracił wyglądu i smaku.
- Zupa ma mieć łagodny smak, z dominującym aromatem koperku. Nie dodaję tu więc pieprzu ani żadnych innych ostrzejszych przypraw. Ze względu na delikatny smak idealna dla małych dzieci, które dopiero odkrywają smak nowych smaków i zapachów, ale i większe łasuchy chętnie się na nią skuszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.