Składniki
- ok 1 kg schabu bez kości
- koperek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kefiru
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir
Umyć i pokroić schab na plastry, tak samo jak do tradycyjnego schabowego. Posolić, popieprzyć, posypać imbirem. Przygotować sos: wymieszać majonez, kefir i koperek, zalać mięso ułożone w naczyniu żaroodpornym. Piec ok godziny w piekarniku w temp. ok 180 stopni C. Podawać na ciepło do ziemniaków albo ryżu.
Uwagi
- Oczywiście równie dobrze smakują przyrządzone w ten sposób piersi z kurczaka, a w tym przypadku jest to spory atut dla mniejszych dzieci, chętniej jedzących ten rodzaj mięsa.
- Sos można modyfikować. Ja nie mogę używać, przynajmniej na razie wielu przypraw, ale koperek jest naprawdę aromatyczny i nie wymaga dodatków. Gdybym mogła dodałabym jeszcze odrobinę papryki. Koper można zastąpić natką pietruszki, bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.