czwartek, 17 lipca 2014

Schab w sosie koperkowym / Pork loin with fennels sausage

Łatwy i szybki dodatek do drugiego dania, a co więcej prosty do modyfikacji.



Składniki
  • ok 1 kg schabu bez kości
  • koperek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kefiru
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir
Sposób przyrządzenia:
Umyć i pokroić schab na plastry, tak samo jak do tradycyjnego schabowego. Posolić, popieprzyć, posypać imbirem. Przygotować sos: wymieszać majonez, kefir i koperek, zalać mięso ułożone w naczyniu żaroodpornym. Piec ok godziny w piekarniku w temp. ok 180 stopni C. Podawać na ciepło do ziemniaków albo ryżu.


Uwagi
  1. Oczywiście równie dobrze smakują przyrządzone w ten sposób piersi z kurczaka, a w tym przypadku jest to spory atut dla mniejszych dzieci, chętniej jedzących ten rodzaj mięsa.
  2. Sos można modyfikować. Ja nie mogę używać, przynajmniej na razie wielu przypraw, ale koperek jest naprawdę aromatyczny i nie wymaga dodatków. Gdybym mogła dodałabym jeszcze odrobinę papryki. Koper można zastąpić natką pietruszki, bazylią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.