piątek, 18 lipca 2014

Wieprzowina na słodko-kwaśno po polsku / Polish sweet-and-sour pork

To moja propozycja modyfikacji typowej pieczeni wieprzowej i alternatywa dla gulaszu.



Składniki
  • ok 60 dag mięsa wieprzowego gulaszowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, natka pietruszka, może być papryka, bazylia
Wykonanie
Mięso pokroić na spore kawałki. Przygotować sos: wymieszać miód, przecier i przyprawy. Wymieszać mięso z sosem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok godziny w piekarniku w temp ok 180 stopni C. Podawać na gorąco do ziemniaków lub ryżu.


Uwagi:
Do tego typu pieczeni nie dodaję żadnego tłuszczu. Mimo tego, że przygotowany sos jest bardzo gęsty, to zawsze z wieprzowiny powstaje sos: odrobina tłuszczu z sokami z mięsa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.