sobota, 2 lipca 2016

Dżem truskawkowy lepszy niż ze sklepu

Dżem truskawkowy to jedyna akceptowalna dla mnie forma truskawkowego przetwórstwa, zwłaszcza w wydaniu przemysłowym. Któż z nas nie zna smaku dżemu truskawkowego, w którym było więcej galaretki niż owoców. Postanowiłam więc ulepszyć tę wersję, więc z dużą zawartością owoców, ale i z galaretką...



Składniki:
  • ok 4 kg truskawek
  • żelatyna spożywcza na zimno na ok 1,5 litra masy
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i zagotować, jeśli trzeba, z odrobiną wody. Odgotować do pożądanej gęstości - u mnie zostało ok. 2,5 litra masy. Tuż przed wlaniem do słoików dodać i rozpuścić taką ilość żelatyny, która  potrzebna jest do zżelowania 1, 5 litra masy, można trochę mniej lub więcej w zależności od pożądanej konsystencji. Nakładać do nagrzanych w piekarniku, a uprzednio umytych słoików i szybko zakręcać. Odstawić wieczkiem do dołu, aż do wystygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.

Życzę smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.