wtorek, 12 lipca 2016

Sernik a'la tiramisu

Pyszny, aż za bardzo, bo znika szybko... prawie tak samo jak się robi.


Składniki na tortownicę 29 cm (ale nikt nie będzie się kłócił o cm w jedną czy drugą stronę):
  • 1 kg sera do pieczenia, 
  • ok 3/4 szklanki cukru pudru do masy serowej + 1/4 szklanki do serka mascarpone
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (śmietankowego, bananowego)
  • 4 jajka
  • ok. 100 g herbatnikow
  • biszkopty okrągłe
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej + łyżeczka cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • ok 30 dag borówek (jagód, truskawek) do ozdoby
  • odrobina kakao do posypania
Wykonanie
Jeśli trzeba zmielić trzykrotnie ser. Wymieszać ser z 3/4 szklankami cukru pudru, miękkim masłem, budyniem i jajkami, krótko, tylko do wymieszania składników. Herbatnikami wykładamy dno tortownicy i wylewamy masę serową. Słodzimy jedną łyżeczkę kubek kawy rozpuszczalnej, maczamy w niej biszkopty i układamy na powierzchni masy serowej. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 60-70 min w temp. ok 180-200 stopni C. Po wystudzeniu przygotowujemy masę z mascarpone, tzn mascarpone mieszamy dokładnie z 1/4 szklanki cukru pudru Smarujemy powierzchnię sernika, posypujemy umytymi i osuszonymi wcześniej borówkami. Tuż przed podaniem posypujemy kakao ( u mnie się nie posypało - dzieciaki już się nie mogły doczekać).

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.