sobota, 28 maja 2016

Sernik gotowany

Najprostsza wersja sernika do zrobienia, a że nie lubię za bardzo przesłodzonych smaków, to uzupełniłam go o a'la scickersowe smaki.



Składniki:

  • 1 kg sera mielonego
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 duże jaja
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • herbatniki (ilość zależy od blaszki - u mnie niecałe 200 g)
  • krackersy - 1/2 paczki (opcjonalnie, moża ograniczyć się tylko do herbatników)
  • 100 g mlecznej czekolady

Masło rozpuścić w garnku, dołożyć ser i cukier, zagotować, uważając  żeby nie przypalić masy, dodając na koniec jajka. Budyń rozprowadzić w mleku wlać do masy i zagotować cały czas mieszając drewnianą łyżką.  Herbatniki wyłożyć na blaszkę, wylać połowę gorącej masy i przykryć krackersami, które polewamy rozpuszczoną czekoladą i na to nakładamy pozostałą część masy. Wierzch przykrywamy herbatnikami. Najlepiej ciasto odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, aby herbatniki trochę zmiękły, a całość stężała.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zechciałeś być moim gościem. Proszę zostaw po sobie ślad.
Thank you you want to be my guest. Please post a comment.